Den smagfulde klassiker: mørbradgryde

En kraftfuld ret tilberedt med pikantost, bacon, rigeligt fløde, hvidløg og karry

Antal personer: 4

Ingredienser

  • GRØNTSAGERNE
  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 200 g brune champignoner
  • 4 spsk rapsolie
  • SAUCEN
  • 150 g røget bacon
  • 1 ds tomatpure
  • 2 spsk karry
  • 1⁄2 liter hønsefond
  • 1⁄4 liter piskefløde
  • 2 spsk paprika
  • 2 spsk flødeost
  • 1 stk citron
  • KØDET
  • 1 stor svinemørbrad
  • 50 gram smør
  • 50 gram hvedemel
  • Salt
  • Peber
  • TILBEREDNING
  • 200 g cocktailpølser
  • 100 g parmesanost
  • 4 dl ris
  • SERVERING
  • 1 lille bundt bredbladet persille

Fremgangsmåde

Grøntsagerne

Start med at pille løg og hvidløg. Hak dem i fine tern og sæt dem til side. Skyl peberfrugten og skær den i tern. Champignonerne skylles og snittes til skiver.

Sautér grøntsagerne på en varm pande med olie. Grøntsagerne skal bare sauteres ganske kort, så de stadig er sprøde. Smag til med salt og peber.

Saucen

Skær bacon i tern og steg det sprødt på en pande. Tilsæt tomatpuréen på panden og rist den af sammen med karry. Når puréen bliver varm, forstærkes sødmen. Når karryen bliver varm, intensiveres smagen.

Efter 2 minutter hælder du hønsefond på panden og koger den ind til halvdelen sammen med karryen og tomatpuréen. Tag nu halvdelen af grøntsagerne samt piskefløde, paprika og flødeost og kog det godt sammen.

Smag saucen til med salt, peber og fintrevet citronskal.

Kødet

Afpuds svinemørbraden for fedt og sener. Skær den ud i små bøffer af cirka 80 gram. Vend bøfferne med skæresiden nedad og tryk dem flade med håndfladen. Vend herefter bøfferne i mel og brun dem på en pande med smør. Når bøfferne er brunet, krydres de med salt og peber.

Tilberedning

Læg mørbradbøfferne i et ildfast fad og fordel saucen over. Dæk fadet med stanniol og sæt det i ovnen på 170 grader i 60 minutter.

Mens mørbradbøfferne hygger sig i varmen, brunes cocktailpølserne på en pande. Efter 60 minutter tages det ildfaste fad ud af ovnen, og cocktailpølserne samt de resterende grøntsager fordeles over retten. Riv herefter parmesanost over retten og sæt den tilbage i ovnen i 20 minutter på 200 grader.

Skyl risene og hæld dem i en gryde. Tilsæt 8 dl vand og salt. Sæt risene over at koge ved høj varme under låg. Når risene har kogt i ca. 7 minutter, tages de af varmen og trækker færdig under tætsluttende låg i ca. 20 minutter.

Anretning

Server mørbradgryden i fadet og drys lidt finthakket persille over retten. Server de varme, kogte ris i en skål ved siden af.

Retten kan med fordel suppleres rigeligt med franske kartofler, mangochutney og rosiner.

Velbekomme!