Chokolade, grappa & marengs
En skøn afslutning på et godt måltid
Antal personer: 4
Ingredienser
- CHOKOLADEMOUSSE
- 5 blade husblas
- 7,5 dl piskefløde
- 1 dl pasteuriserede æggehvider
- 50 gram brun farin
- 1 dl pasteuriserede æggeblommer
- 50 gram sukker
- 500 gram mælkechokolade
- MARENGS
- 1 dl pasteuriserede æggehvider
- 100 gram flormelis
- 50 gram sukker
- 2 spsk æbleeddike
- 1 tsk neutral olie
- GRAPPACREME
- 1 dl pasteuriserede æggeblommer
- 4 dl sødmælk
- 2 spsk mørk sirup
- 3 spsk sukker
- 2 spsk maizena
- 2 cl grappa til tilsmagning
- BAGT MARCIPAN
- 200 gram marcipan
- 2 spsk flormelis
Fremgangsmåde
Mousse
Læg husblas i iskoldt vand i en skål og pisk fløden til en let flødeskum. Put derefter æggehvider og brun farin i en skål og pisk blandingen stiv. Stil det til side. Æggeblommerne piskes sammen med sukker til en hvid og luftig æggesnaps. Brug eventuelt en røremaskine.
Smelt chokoladen forsigtigt over et vandbad og lad den stå. Kom den udblødte husblas i en gryde med 2 spsk af det vand, som husblassen har ligget i, og varm det op, til væsken er fordampet, og husblassen er helt smeltet.
Bland lidt af æggesnapsen med husblassen i en lille skål og rør derefter blandingen i resten af æggesnapsen. Tilsæt den smeltede chokolade langsomt i skålen, og rør til massen er glat, hvorefter flødeskummet vendes i med en dejskraber. Til sidst vendes blandingen af stiftpiskede æggehvider og brun farin forsigtigt i massen.
Moussen er nu klar til at blive fyldt i portionsglas. Glassene skal hvile på køl i minimum 4 timer inden servering.
Marengs
Pisk æggehvider, flormelis, sukker og æbleeddike til en luftig, sej masse. Smør et stykke bagepapir med olie og fordel marengsen på bagepapiret.
Det er ikke så vigtigt, hvordan den ligger, men den skal være nogenlunde jævn. Bag marengsen 1,5 time ved 100 grader. I løbet af bagetiden åbnes ovnlågen et par gange (10-15 sekunder) for at lade dampen slippe ud.
Grappacreme
Hæld alle ingredienser i en gryde undtagen grappa. Varm dem op til kogepunktet under kraftig omrøring. Hæld cremen fra gryden op i en skål og smag den til med grappa. Herefter sættes den på køl i minimum 3 timer. Grappaen kan sagtens erstattes af andre likører eller brændevine.
Bagt marcipan
Rul marcipanen til en pølse og skær den i passende stykker. Vend stykkerne i flormelis og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i en forvarmet ovn på 180 grader i 5-8 minutter, indtil de er gyldne. De er klar til servering, når de er kølet ned.
Anretning
Tag moussen ud fra køl, anret grappacremen oven på moussen med en sprøjtepose. Bræk marengs i passende stykker og læg dem oven på cremen sammen med den bagte marcipan.
Buon appetito!